Book of the Month // Modern Mountain Hideaways

For our November Book of the Month we’re thrilled to share two chapters from this beautiful new publication that we have been featured in, Modern Mountain Hideaways, published by Beta Plus. 

The first chapter that we share features an Alpine retreat for a client’s family and friends in Val d’Isère. A rare double height space in the sitting room draws the eye to the views and creates a real sense of space. Sunlight pours through the windows in the mornings, tempting you out on to the piste.

Nicky used old timber to clad some of the walls and plastered others in white to let the light bounce back in. A pale blue colour palette throughout the apartment creates harmony and restfulness and adds contemporary contrast to the wood tones and neutral coloured curtains, blinds and soft furnishings.

The dining table and chairs are all bespoke. The dining chairs are upholstered with removable linen covers. In the corner stands an elegant and timeless Christian Liaigre bronze lamp. This accent of bronze can also be found in the wall lights and ironmongery which has been used throughout. Above the dining table hangs an antler chandelier with linen shades, a nod to the hunting heritage of the region and a blue modern abstract painting adorns the wall beyond acting like a window.

The sofas in the open plan sitting room are upholstered in linen and wool. They sit in front of a Ralph Lauren timber coffee table all grounded by a chunky sisal rug. Fur cushions and cashmere throws add another textural contrast. The slate fireplace was designed using the local stone which is echoed on the kitchen worktops too. A pair of bar stools sit neatly underneath a high wooden kitchen bar table which breaks the space between the kitchen and dining area and is a practical and informal place to have breakfast.

The master bedroom is high up under the eaves and feels as if you are on top of the world. Clad in timber and sitting under the large ceiling beams you feel cocooned as if in a nest. Cream wool carpets add to the softness and cosiness underfoot while a pair of armchairs each with its own bronze floor standing reading light create the perfect restless and comfortable reading corner next to the windows.

In the guest bedroom  which you can just see above, built in bespoke wooden cupboards either side of the bed add practicality as also creating a cocoon look and feel to the room. A sheepskin throw, rug and pillowcases add a real so ness and luxurious feel to this bedroom. 

The ensuite bathroom is clad in timber and stone with traditional English tapware, a request from the client, which adds to the sense of familiarity and home. The bath was positioned so that you can still enjoy the view even when you are bathing. 

A further bedroom provides twin bedded accommodation below for the owners friends who visit. Both beds stand on a practical and extra-large black edged sisal rug. Two further small bedrooms designed especially for children complete the accommodation for this penthouse chalet apartment.

A Chalet in Gstaad

Our second featured project in this beautiful publication is this 4 bedroom penthouse apartment in Gstaad. It was designed for a family whose love of art and sculpture had led to them to collect some stunning pieces which they wanted to incorporate into the design.

Nicky used their unique and bold pieces to maximum effect, creating a dramatic and exciting Winter home in the mountains.

Using Nicky’s favourite natural material, wood, there is drama from the moment you enter the apartments’ hallway, with a pair of reclaimed wooden doors opening up to a long hallway off of which the dining and sitting room are located.

Using the client’s artwork and sculptures throughout to great effect, Nicky enhanced and personalised the space throughout incorporating many bespoke items to suit the family’s needs and tastes including a stunning dining table with custom chairs.

Below an eternally classic Hermes table setting completes the dining room

There is plenty of room for friends’ little ones with this magical children’s bedroom above.

To purchase this book directly from the publishers just click here.

Photography by Philip Vile, Press credit to Nick Lee, Niche PR

Nicky’s World November 2018